Tradycyjne dania naszego regionu

Tradycyjne dania naszego regionu

Poznaj popularne dania w Bolesławcu oraz bliskich okolicach.

Nasze miasto tak jak i wiele innych w Polsce wyróżnia się swoją tradycyjną i niepowtarzalną kuchnią. Przedstawiamy dzisiaj tradycyjne potrawy związane z naszym regionem. W naszym regionie bardzo popularna jest rolada śląska, karp w galarecie, kotlet schabowy.

Dużym uznaniem wśród lokalnej społeczności cieszą się śląskie pierogi. Wiadomo, że pierogi popularne są w całej Polsce, jednak w naszym obszarze szczególne upodobanie mają pierogi nadziewane farszem mięsnym, cebulą oraz różnymi przyprawami. Podawane są najczęściej z kwaśną śmietaną.

Kolejne na liście są kluski śląskie. Jest to jedno z najpopularniejszych tradycyjnych dań w naszych okolicach. Kluski śląskie to gotowane kluski z kartofli. Są bardzo sycące i gęste. Najczęściej podawane są z sosem pieczeniowym oraz smażoną cebulą.

Tradycyjne potrawy można znaleźć w wielu lokalnych restauracjach, a także na stołach w wielu tutejszych domach. Nasza redakcja zdecydowanie poleca śląskie pierogi!