Praca kelnera/kelnerki w hotelu, pubie czy też w restauracji? Porównanie zarobków i obowiązków

Praca kelnera/kelnerki w hotelu, pubie czy też w restauracji? Porównanie zarobków i obowiązków

Praca kelnera/kelnerki na start kariery zawodowej? Czemu nie! Zazwyczaj na tym stanowisku nie jest wymagane doświadczenie. Jednak jakie kompetencje trzeba posiadać w tym zawodzie? Jakie są obowiązki w branży HoReCa? I czy zarobki kelnera pracującego w hotelu, pubie lub restauracji znacząco się między sobą różnią?

Co trzeba umieć i jakie obowiązki ma kelner/kelnerka?

Wiele ofert dotyczących pracy w zawodzie kelnera/kelnerki znaleźć można na gowork.pl i mimo że doświadczenie zawodowe nie jest tutaj konieczne, nie każdy się do tej pracy nadaje. Kelner przede wszystkim jest osobą, która ma największy i bezpośredni kontakt z klientami restauracji. W związku z tym jego głównym zadaniem jest zadbanie o wygodę i komfort gości. Schludny wygląd, elokwencja, umiejętność nawiązywania kontaktu, kultura osobista są niezwykle ważne, aby prawidłowo wykonywać swoje zadania. W wielu miejscach wymagana jest znajomość co najmniej jednego języka obcego w stopniu komunikatywnym, ponieważ klientami restauracji, czy baru nie zawsze są Polacy. Jest to szczególnie widoczne w okresie wakacyjnym, kiedy dużą grupę gości stanowią turyści z zagranicy. Wśród obowiązków na tym stanowisku wymienić można kompleksową obsługę. Wskazanie stolika, zebranie zamówienia, umiejętne i spójne odpowiadanie na pytania klientów dotyczące menu, co towarzyszy także pomocy w wyborze odpowiedniego dania na życzenie klienta. W kolejnym kroku kelner obsługuje realizację zamówienia klienta – podaje posiłek do stolika, może upewnić się, że wszystko jest, jak należy. Jeśli gość nie jest zadowolony z jakiegoś powodu, może zgłosić swoje uwagi kelnerowi, który przekazuje je menadżerowi obiektu. W ten sposób pomaga w rozwiązaniu sytuacji związanych z reklamacją zamówienia. Kolejnym etapem obsługi klienta jest przyniesienie rachunków i odebranie zapłaty za posiłek. Poza samą obsługą kelner/kelnerka dbają także o czystość i porządek na sali oraz odbierają telefony z rezerwacjami stolików lub zamówieniami realizowanymi z dostawą.

Na jakie wynagrodzenie można liczyć w różnego typu obiektach?

W kwestii wynagrodzenia dużo zależy od doświadczenia kelnera. Im dłuższy staż w zawodzie, tym wyższa stawka za godzinę. Kelnerzy w pubach mogą liczyć na stawki godzinowe w zależności od doświadczenia w przedziale od 18 do 27 zł na godzinę brutto. W hotelach i restauracjach średnie wynagrodzenie miesięczne to kwota rzędu 3500 zł brutto. Najlepiej zarabiają osoby obsługujące imprezy typu wesela – tam stawka godzinowa potrafi być do dwóch razy wyższa niż standardowa i plasuje się w przedziale między 35 a 40 zł brutto. Jednak stawka godzinowa jest tylko podstawą wynagrodzenia. W zależności od rodzaju lokalu i typu klienteli drugą składową, która może nawet podwoić wynagrodzenie, są napiwki.

Podejmując pracę w zawodzie kelnera/kelnerki warto zadbać o swój dobry wizerunek i sumiennie podchodzić do wykonywanych obowiązków, ponieważ zadowoleni klienci to wyższe napiwki.

Niezależnie od posiadanego doświadczenia praca kelnera wymaga cierpliwości. Jeśli jednak ktoś szuka zawodu, który wymaga stałego kontaktu z ludźmi i samodoskonalenia jest to wymarzona profesja.